(Meniere's Syndrome)برنامه کشوری-ملی ثبت بیماری منییر

تاریخچه ثبت رجیستری منییر در دانشگاه علوم پزشکی گیلان

مطرح شدن ایده طراحی بانک اطلاعاتی که حاوی داده های بیماران مبتلا به منییر باشد به اوایل  سال 1396 بر میگردد. که منشور اولیه ای تهیه  و در شورای پژوهشی مرکز تحقیقات بیماریهای بینی، سینوس، گوش وقاعده جمجمه در تاریخ  1396/6/28 مطرح گردید و بعد از مطالعات اولیه و بررسی تجربه های مختلف کشوری و بین المللی در این راستا نگارش اول  منشور مطالعه، پروتکل اجرایی ، اطلاعات اصلی  و  فرمهای جمع آوری داده تدوین گشت.برنامه ثبت به صورت مطالعه ای با عنوان" رجیستری بیماری منییر در دانشگاه علوم پزشکی گیلان و کل کشور "  از طرف معاونت تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ارائه و با حمایت معاونت تحقیقات دانشگاه علوم پزشکی گیلان با کدIR.REG.GUMS.1396.111  در  1396/9/21 تصویب گردید. به دنبال آن مسئولیت طراحی  و اجرای برنامه ثبت بیماران مبتلا به منییر  به مرکز تحقیقات بیماریهای بینی، سینوس، گوش وقاعده جمجمه  گیلان،آقای دکتر شادمان نعمتی اعطا گشت.

بیماری منییرچیست؟

بیماری منییر یک بیماری گوش داخلی است که تعادل و شنوایی را تحت تاثیر قرار می دهد، این بیماری با یک تریاد (سه گانه) شامل سرگیجه های دوره ای، وزوز گوش و از دست دادن شنوایی به صورت نوسانی، پیشرونده و با فرکانس پایین که به تدریج تمام فرکانس ها را در گیر می کند ، شناخته می شود و گاهی اوقات می تواند با احساس پری گوش، تهوع ، استفراغ و حملات افتادن همراه باشد. این بیماری معمولا یک گوش  و گاه هر دو گوش را تحت تاثیر قرار می دهد و اغلب در بزرگسالان تظاهر می یابد. شیوع این بیماری در مناطق  و نژادهای مختلف متفاوت است ، به طوری که شیوع آن از  3/5 تا 513 در هر 100000نفر گزارش شده است.

اهمیت این بیماری چیست؟

بیماری منییر با یکی از بدترین و مستاصل کننده ترین شکایات بشر-یعنی سرگیجه- همراه است.

سیر بیماری منییر طولانی(life long) ؛ پیشرونده  و متناوب می باشد.

ناشناخته  های زیاد در مورد عوامل ژنتیک، عوامل محیطی و حتی عوامل تاثیر گذار در سیر بیماری وجود دارد.

بیماری منییر می تواند افراد را از حالت کارآمد به ناتوانی و ناکارآمدی کامل بکشاند.

هر بیماری سرگیجه ای ، منییر نیست.

بیماری منییر معیارهای مشخص تشخیصی دارد از جمله:

حمله تشخیصی آن است که طول مدت حداقل 2 حمله سرگیجه حقیقی/چرخشی در فرد می بایستی از بیست دقیقه مداوم و یا بیشتر باشد.

بیمار منییر حتما بایستی یک سنجش شنوایی(نوار گوش) مختل داشته باشد.

 

اهمیت ثبت داده های این بیماری چیست؟

شناسایی، ثبت دقیق و بررسی کیفیت زندگی بیماران مبتلا به منییر و اطلاع رسانی مناسب به بیماران و  سیاستگزاران درمان با راه اندازی این رجیستری مقدور خواهد شد. از دیگر اهداف اصلی برنامه شناسایی عوامل خطر، نحوه توزیع این بیماری در استانها و نژادهای مختلف کشور، سیر این بیماری و اتخاذ روشهای بهینه در درمان و کاستن از عوارض این بیماری است. تشکیل بیوبانک از این بیماران برای مطالعات آینده از اهداف بلند مدت این برنامه است.

 
 

مراحل ثبت بیماری:

این برنامه با 17 دانشگاه علوم پزشکی و مراکر استانهای متعددی در اقصی نقاط کشور در قالب گروههای رجیستری دانشگاههای استانی تفاهم نامه همکاری دارد.

1- بیماران ارجمند می توانند با مراجعه به این مراکز و یا بیمارستانها، مطب ها و مراکز درمانی طرف قراداد با این برنامه وارد برنامه ملی رجیستری منییر شوند.

2-راه دیگر ورود به سامانه برنامه رجیستری و تکمیل پیش فرم می باشد که متعاقبا از سوی مسئولین سایت در دبیرخانه و یا مراکز استانها مراحل رجیستری برای بیمار مورد نظر تکمیل خواهد شد.

3- در صورت نیاز به معاینه و بررسی های تخصصی و فوق تخصصی گوش، بیماران به متخصصین مربوطه ارجاع خواهند شد.

4-پس از تکمیل رجیستری اولیه کلیه بیماران رجیستر شده بصورت دوره ای مورد ارزیابی و پیگیری مجدد قرار خواهند گرفت.

 

 

لطفا ازسایت برنامه ثبت ملی بیماری منییر به آدرس زیر بازدید فرمایید:

http://meniereiran.ir

 

به امید سلامتی و بهروزی

دبیرخانه برنامه ملی ثبت  بیماری منییر

مرکز تحقیقات بیماری های گوش، حلق و بینی

آخرین بروز رسانی : 1402/03/25